A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

10 грудня – Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги

Дата: 09.12.2021 17:03
Кількість переглядів: 390

Фото без опису

10 грудня 2021 року в Україні вже третій рік поспіль проводиться Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги. Свято приурочено до Дня прав людини. Саме в цей день Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році прийнято Загальну декларацію прав людини.

З метою реалізації положень статті 59 Конституції України про право кожного на професійну правничу допомогу, і, зокрема, на безоплатну, у випадках, передбачених законом, Верховною Радою України 2 червня 2011 року прийнято Закон України «Про безоплатну правову допомогу».

Відповідно до положень статті 1 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» безоплатна правова допомога – це правова допомога, що гарантується державою.

Право на безоплатну правову допомогу - гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених законом.

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг:

  1. надання правової інформації;

  2. надання консультацій і роз’яснень з правових питань;

  3. складення заяв, інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

  4. надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:

1) захист;

2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

3) складення документів процесуального характеру.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб; діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту; внутрішньо переміщені особи; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі та інші суб'єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу, визначені статтею 14 Закон України «Про безоплатну правову допомогу».

Отримати безоплатну правову допомогу можна, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги, за безкоштовним номером телефона 0 800 213 103, або довідково-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid» за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь