A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

ПОВЕРНЕННЯ ДИТИНИ ДОДОМУ З ІНТЕРНАТНИХ ЗАКЛАДІВ

Дата: 08.12.2021 18:41
Кількість переглядів: 292

Фото без опису

????З ЧОГО ПОЧАТИ?
З бажання хоча б однієї зі сторін: дитини або батьків.
Потрібно подати заяву до опікуна (директора інтернатного закладу), служби у справах дітей, центру соціальних служб або центру соціальних послуг за місцем проживання. Заявником може виступити і третя сторона, наприклад, соціальний педагог, який працює з дитиною.

????????ЯК ОЦІНИТИ ГОТОВНІСТЬ ДИТИНИ ТА БАТЬКІВ?
З дитиною провести індивідуальну бесіду може психолог або соціальний педагог, який працює в інтернатному закладі.
Інформацію про сім’ю, її готовність до такого кроку, економічне становище, соціальне оточення збирає центр соціальних служб або центр надання соціальних послуг. На цьому етапі ухвалюється рішення про початок реінтеграції.
Важливо! Якщо одна зі сторін не бажає возз'єднання, тут не може бути ніякого примусу. Все тільки добровільно.

????????ПЛАН РЕІНТЕГРАЦІЇ
План повернення дитини складається індивідуально у кожному випадку, залежно від потреб дитини та її батьків. Важливі питання під час розробки плану:
????Хто зі членів сім’ї та/або друзів зможе допомагати в процесі реінтеграції?
????Які спеціалісти державних чи неурядових організацій братимуть участь у процесі?
????З ким дитина зможе поговорити про свої почуття під час підготовки до возз’єднання з сім’єю?
????До кого батьки зможуть звертатися за консультацією упродовж процесу?
????Хто із фахівців візьме на себе керівництво та відповідальність за процес реінтеграції?
????Як часто спеціалісти центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді чи служби у справах дітей відвідуватимуть сім’ю чи дитину?
????Чи потребує сім’я матеріальної допомоги?
Що робити, якщо передбачені планом заходи реінтеграції виявляться недієвими?

????????ЩО ЩЕ ТРЕБА ВРАХУВАТИ?
Як правило, користь від возз’єднання дитини з сім’єю значно перевищує існування певних ризиків. І все ж організатори повернення мають всебічно оцінити ризики і шкоду, яку можна завдати дитині в цьому непростому процесі.
Слід визначити заходи з вирішення цих ризиків. В плані дій має брати участь сама дитина, щоб вона могла знати до кого звертатися в разі небезпеки.

????????ПСИХОЛОГІЧНА ПІДТРИМКА ДИТИНИ ТА БАТЬКІВ
Перша зустріч завжди найважливіша і вимагає ретельної підготовки, як з боку батьків, так і з боку дитини. Взаємодія фахівців з обома сторонами має бути на рівні довіри, з урахуванням їхнього життєвого досвіду і причини розз’єднання сім’ї.
Існує багато ефективних психологічних методик та прийомів для підтримки впевненості батьків і передбачення можливих конфліктних ситуацій під час зустрічі з дитиною. Дізнайтеся про них за цим посиланням https://bit.ly/3xYmG9n

????ДИТИНА ВЖЕ В СІМ'Ї. ЩО ДАЛІ?
Процес адаптації дитини та сім’ї до нового стану потребує часу, уваги та підтримки з боку соціальних працівників і громади. Тож супровід сім’ї з дитиною після реінтеграції має тривати не менш ніж шість місяців.
Повну інформацію про процес реінтеграції можна знайти у посібнику “ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ: реінтеграція дітей з альтернативних форм догляду”.
Посібник https://bit.ly/3xYmG9n написаний авторським колективом СОС Дитячі Містечка Україна за підтримки UNICEF Ukraine в рамках проєкту “Спільно”.

Проєкт #СПІЛЬНО впроваджується UNICEF Ukraine та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW) В Консорціум входять Українська мережа за права дитиниНадія і житло для дітейPartnership for Every Child / Кожній дитиніСОС Дитячі Містечка Україна та ГО "Соціальна Синергія"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь