A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Міфи про домашнє насильство

Дата: 30.11.2021 11:16
Кількість переглядів: 545

Фото без опису

Міфи – це поширені хибні уявлення, які заважають попередженню і подоланню домашнього насильства.

Міф 1.У шлюбі не буває сексуального насильства

Реальність:

Сексуальне насильство - це злочин, якому немає місця у стосунках між людьми, і не важливо, одружені вони чи ні. Статеві контакти мають відбуватися за згодою обох партнерів, бути прийнятними та бажаними для обох. Якщо статевий контакт відбувається з примусу, в небажаній формі, партнер залякує, принижує чи ображає – це насильство.

Міф 2.Насильство - це тільки про побої

Реальність:

Окрім фізичного насильства не менш небезпечними є психологічне, економічне та сексуальне насильство. Зокрема, економічне насильство часто ховається за маскою турботи: партнер наполягає на відсутності необхідності працювати чи навчатися, проте потім з'являється тотальний контроль, звітування використаних коштів та приниження. Більше того, відсутність економічної незалежності є однією із головних причин замовчування та прийняття фізичного насильства.

Міф 3.Б'є - значить любить. Усі так живуть

Реальність:

Насильство однієї людини щодо іншої – це не норма, а протиправні дії, яким немає виправдання. Шукаючи пояснення насильству багато постраждалих роками не звертаються за допомогою, що погіршує ситуацію та може мати важкі психологічних наслідків. Життя в постійному страху і стресі призводить до втрати впевненості, формування низької самооцінки та різного роду нездужання.

Міф 4.Домашнє насильство існує лише у «неблагополучних» сім’ях

Реальність:

Домашнє насильство не має соціальних меж. Воно трапляється у всіх соціальних групах незалежно від рівня освіти і доходів.

Міф 5.Потрібно терпіти заради дітей

Реальність:

Діти, які ростуть у повній сім'ї і бачать насильство, страждають набагато більше за тих, хто зростає з одним із люблячих батьків у гармонійних стосунках та родинному спокої. Діти, які є свідками насильства між батьками чи близькими родичами, навіть якщо фізично уникають його, страждають душевно. Це негативно впливає на їхній емоційний стан, взаємовідносини з однолітками, навчання.

За матеріалами кампанії "Розірви коло", що втілюється UNFPA Україна за підтримки уряду Великої Британії та сприяння Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь