A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Фінансова грамотність ДИТИНИ

Дата: 28.10.2021 10:11
Кількість переглядів: 300

Фото без опису

????Досить часто дорослі уникають розмов з дітьми про гроші. Вважають, що діти ще не доросли до цих тем. Але управління фінансами така ж сама навичка, як уміння читати чи писати. В сучасному житті дитина має бути всебічно розвиненою. І, навіть якщо батьки розуміють важливість фінансової грамотності постає питання: «Як і коли починати розмову з дітьми про гроші?».?

????Починати обговорювати тему фінансів з дітьми варто з 4−5-річного віку.

????Потрібно запровадити звичку регулярно видавати дитині певну суму грошей. Так буде формуватися дисципліна управління грошима. Дитина вчиться витрачати та відкладати гроші, визначати свої потреби.

????Корисною буде практика навчання в ігровій формі. Можна спільно з дітьми грати у різні ігри фінансового спрямування. Вони навчають нестандартного мислення, вміння аналізувати ситуації і швидко приймати рішення.

????Не варто купувати щось дитині за першою її забаганкою. Потрібно дозволити обирати щось одне, щоб дитина усвідомлювала цінність речей і обмеженість ресурсів. Коли дитина розуміє, що їй не вистачає грошей, вона починає шукати шляхи збільшення коштів.

????І тут потрібна допомога батьків. Деякі батьки вважають, що дитині варто платити гроші за виконання домашніх обов’язків. Питання спірне, адже у дорослому житті ми не отримуємо гроші за домашню роботу. Тому, якщо дитині бракує кишенькових грошей, краще разом з нею поміркувати, як вона може заробити більше.

????Поступово дитину потрібно привчати до заощаджень (правило «заплати собі»), а на зібрані кошти можна разом з дитиною купити те, що вона хотіла.

????Якщо вас зацікавила ця тема, можна додатково ознайомитись із літературою, що допоможе навчити дитину поводитись з грошима. Книга «Як говорити з дітьми про гроші» Рона Лібера розповідає як розмовляти про кишенькові гроші, підробіток, подарунки, покупки телефонів, планшетів чи іграшок, а також про уміння заощаджувати, ділитися й витрачати.

????Рон Лібер – американський журналіст, фахівець з фінансів, колумніст New York Times, автор книг з фінансової тематики.
#ЗаощаджуйЗберігайЗахищай


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь