A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Фінансова грамотність ДИТИНИ. А як за кордоном?

Дата: 28.10.2021 10:04
Кількість переглядів: 575

Для того, щоб діти привчались управляти власними фінансами їм потрібно їх мати. Можна починати давати кошти дітям у віці 4-5 років. Спочатку це можуть бути невеликі суми, а згодом більше.

 

Адже навички по управлінню грошима одні й ті самі незалежно від суми грошей, головне їх сформувати.

 

В цій статті, до прикладу, розглянемо яким чином батьки в різних країнах привчають до грошей:

Німеччина. Найоригінальнішими виявилися німці: видаючи певну суму на кишенькові витрати, вони стягують з неї 20-відсотковий податок. Так вони з самого дитинства привчають своїх дітей бути законослухняними платниками податків. Також законом визначено скільки грошей має отримувати дитина. В залежності від віку, кожна дитина раз на тиждень отримує певну суму грошей. Якщо батьки не виплатили кишенькові гроші, то їм загрожує штраф.

 

Англія. Британські батьки дарують скарбнички та пропонують відкладати туди фунти, наприклад, з кишенькових грошей. Батьки також можуть запропонувати підробити у них, якщо коштів дітям не вистачає. Коли діти починають заробляти і, при цьому залишаючись жити з батьками, то вони повинні платити так званий «батьківський збір» - 10% від своєї зарплати. Так вони допомагають їм усвідомити: не все зароблене вони можуть витрачати на себе. Адже є ще плата по рахунках і потрібно звикати до цього.

 

Швеція. Гроші на кишенькові витрати дає держава. Правда, до 16 років гроші отримують батьки, а з них відраховують частину дітям. Харчування у школах безкоштовне, тому діти витрачають кишенькові гроші на те, що їм дійсно потрібно. Коли діти дорослішають їх вчать продавати непотрібні їм речі. З 15 років підлітки мають право відкрити свою компанію, отримати безкоштовну консультацію і мати податкові пільги. Також батьки привчають дітей жертвувати на благодійність.

 

Франція. Дітям у 5-6 років вручають чек. До нього додають зошит для записів, де дитина фіксує, на що потратила кошти, скільки залишилося і скільки вона заощадила. Школярі можуть підробляти доглядаючи за маленькими дітками. Французи можуть збільшувати або зменшувати розмір кишенькових в залежності від поведінки дитини, або навіть штрафувати її.

 

Угорщина. В угорських сім'ях заведено вчити дитину поводитися з грошима, граючи у фінансові ігри, наприклад, «Монополію». А в школі їм розповідають, як складати особистий бюджет і заощаджувати. Крім того, тут розбирають популярні рекламні гасла, показуючи, як компанії-виробники маніпулюють споживчими звичками. Кишенькових грошей дають небагато.

 

Ось такі приклади досвіду інших країн. Можна запозичити собі щось з цих методів.

#ЗаощаджуйЗберігайЗахищай


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь