A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

7 етапів складання особистого фінансового плану

Дата: 15.10.2021 13:00
Кількість переглядів: 1928

Фото без опису

Найголовніше правило складання особистого фінансового плану: це прийти до цієї ідеї якомога раніше, не відкладаючи її реалізацію на завтра або на наступний тиждень.

Особистий фінансовий план — це порядок всіх дій, пов’язаних зі своїм бюджетом:

надходжень фінансів;

заощадження;

інвестицій та витрат, які направляються на досягнення мети, щоб розплатитися з боргами, накопичити гроші для придбання автомобіля або квартири, створити пасивний дохід, з'їздити на відпочинок. У кожного з нас є свої цілі, згідно з якими ми пропонуємо складати особистий фінансовий план.

Розглянемо 7 етапів складання особистого фінансового плану:

Потрібно визначитися зі своїми життєвими цілями, вказувати їх терміни реалізації.

Детально опишіть всі параметри цілі: вартість, необхідний час для реалізації.

Важливо, щоб кожен пункт списку фінансових цілей мав конкретні терміни виконання, визначені суми коштів з урахуванням непередбачених ситуацій.

Потрібно визначити фінансовий стан, який у вас є сьогодні.

Проаналізуйте відправну точку, де ви знаходитесь: чи ведете ви бюджет? Які у вас доходи й витрати? Чи вистачає вам коштів на життя, а ваші доходи перевищують витрати чи навпаки? Визначтесь, для чого вам потрібно заощаджувати. Це стане першим кроком до ефективної реалізації ваших фінансових цілей.

Визначте розмір резервного фонду. Фінансова подушка безпеки необхідна на випадок надзвичайної ситуації : хвороба, втрата роботи. Вона повинна дорівнювати сумі ваших витрат за 6 місяців. Це мінімальне значення, але можна створити її на 24 місяці. Бажано виділяти не менше 10% своїх коштів на щомісячне поповнення резерву, причому робити це в першу чергу, відразу після того, як отримуєте зарплату.

Оберіть систему ведення бюджету, яка найбільше підходить. До прикладу, одна з найпопулярніших систем рекомендує 20% відкладати як заощадження, 50% використовувати на необхідні для життя речі та 30% — на власні забаганки.

Здійснюйте аналіз бюджету. Періодично переглядайте фінансові цілі та коригуйте бюджет. Ваші доходи та витрати можуть змінюватись – показуйте зміни у вашому фінансовому плані.

Шукайте нові джерела доходу. Можна створювати для себе як активні джерела, так і пасивні інструменти доходів. Ви повинні прагнути до того, щоб пасивний тип доходу поступово ставав головним.

Завжди враховуйте можливі ризики. Аналізуйте стан економіки країни, фінансові ринки та можливості, рейтинги фінансових установ, роботу компаній, в які ви вкладаєте свої кошти.

Особистий фінансовий план задає напрямок вашого руху до своїх цілей. Для того, щоб ваш фінансовий план постійно був перед вами, створіть таблицю й чітко пропишіть всі пункти плану, які ми вам рекомендуємо.

Виконані пункти плану одразу відзначайте у своїй таблиці, поступово просуваючись до наміченої мети.

#ЗаощаджуйЗберігайЗахищай


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь