A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Які існують форми надання соціальної послуги перекладу жестовою мовою?

Дата: 08.10.2021 12:35
Кількість переглядів: 511

Фото без опису

1. Груповий переклад жестовою мовою - надається одночасно двом і більше отримувачам соціальної послуги для безперервного перекладу під час виступів, презентацій чи доповідей тривалістю від 30 хвилин. Забезпечується двома і більше перекладачами жестової мови;

2. Дистанційний переклад жестовою мовою - надається дистанційно з використанням відеозв’язку. Під час такої комунікації використовується спеціалізоване програмне забезпечення із двостороннім шифруванням даних;

3. Індивідуальний переклад жестовою мовою - надається індивідуально за місцем проживання або перебування отримувача соціальної послуги. Послуга надається також в приміщенні суб’єкта, що надає соціальну послугу або в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, установах, організаціях і закладах; в магазині при купівлі товарів, робіт і послуг.

Як отримати соціальну послугу перекладу жестовою мовою?

Підставою для надання соціальної послуги є:

• рішення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради про надання соціальної послуги в порядку визначеному законодавством;

• звернення потенційного отримувача соціальної послуги та/або його законного представника до надавача соціальної послуги (у разі надання соціальних послуг за рахунок коштів надавача).

Соціальна послуга перекладу жестовою мовою може надаватись постійно, тимчасово (протягом визначеного у договорі періоду) або екстрено, відповідно до законодавства.

Якщо отримувач соціальної послуги потребує невідкладного надання соціальної послуги перекладу жестовою мовою рішення про надання чи відмову в наданні соціальної послуги екстрено приймається невідкладно, але не пізніше однієї доби з моменту отримання відповідної заяви, звернення, повідомлення.

Після затвердження індивідуального плану між надавачем соціальної послуги та отримувачем або його законним представником укладається Договір про надання послуги перекладу жестовою мовою. Договір укладається та підписується сторонами не пізніше ніж через 3 робочі дні після прийняття рішення про надання соціальної послуги. У договорі прописуються умови надання соціальної послуги: назва соціальної послуги, умови її надання та вартість, права, обов’язки та відповідальність сторін, строк дії договору.

Довідково: При звернені до надавача соціальної послуги, отримувач соціальної послуги має бути поінформованим про свої права, обов’язки, а також про державні й громадські організації, до повноважень яких належить забезпечення захисту прав людини. Інформація може бути викладена шляхом розміщення інформації на інформаційних стендах, надання інформаційних листівок, буклетів тощо.

Хто може надавати послугу?

Надавачем соціальної послуги можуть бути юридичні та фізичні особи, ФОП, включені до розділу «Надавачі соціальних послуг» у Реєстрі надавачів та отримувачів соціальних послуг. Детальніше з інформацією можна ознайомитися за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/99-2021-%D0%BF#n171 .

Перекладачі жестової мови повинні володіти необхідними знаннями, навичками та відповідати кваліфікаційним вимогам, визначеним у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80. «Соціальні послуги», затвердженому наказом Міністерства соціальної політики України від 29 березня 2017 року № 518.

Який період надання послуги?

Строки надання соціальної послуги узгоджуються з отримувачем соціальної послуги або його законним представником з урахуванням визначеного ступеня індивідуальних потреб.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь