A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

ДО ВІДОМА БАТЬКІВ! РОЗГЛЯД КОМІСІЄЮ ПИТАННЯ ПРО ВИРІШЕННЯ СПОРІВ МІЖ БАТЬКАМИ ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ АБО ЗМІНИ ПРІЗВИЩА ТА ІМЕНІ ДИТИНИ...

Дата: 18.08.2021 13:50
Кількість переглядів: 3251

Фото без опису

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ДОКУМЕНТИ: Сімейний кодекс України (статті 145 – 149); п. 71 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини».

ОРГАНИ, УПОВНОВАЖЕНІ НА РОЗГЛЯД ПИТАННЯ: орган опіки та піклування за місцем проживання дитини або суд (за підсудністю справ відповідно до Цивільно-процесуального кодексу України).

СУБ’ЄКТ, ЩО ІНІЦІЮЄ РОЗГЛЯД ПИТАННЯ: один із батьків дитини.

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, ЩО ПОДАЮТЬСЯ НА РОЗГЛЯД КОМІСІЇ: (збираються заявником або позивачем до суду та службою у справах дітей, Центром надання соціальних послуг):

1) ДОКУМЕНТИ ПЕРЕДБАЧЕНІ ПОРЯДКОМ:

- заява (у разі необхідності в прийнятті рішення органу опіки та піклування);

- копія паспорта заявника (надається заявником);

- довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) (надається заявником);

- копія свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності) (надається заявником);

- зафіксована думка самої дитини (якщо вона може її висловити) (запитується службою у справах дітей або центром надання соціальних послуг за згодою батьків, не обмежених у своїх батьківських правах).

2) ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ:

- ухвала суду про відкриття провадження по цивільній справі (у разі необхідності отримання висновку органу опіки та піклування) (надається позивачем).

ПРИСВОЄННЯ ПРІЗВИЩА, ІМЕНІ ТА ПО БАТЬКОВІ:

Прізвища, імена та по батькові є тими ознаками, які індивідуалізують особу, виділяють її з-поміж інших, надаються їй при державній реєстрації народження і є невід’ємними від неї.

ПРІЗВИЩЕ ДИТИНИ визначається ЗА ПРІЗВИЩЕМ батьків. Якщо мати, батько мають РІЗНІ ПРІЗВИЩА, прізвище дитини визначається ЗА ЇХНЬОЮ ЗГОДОЮ. Батьки, які мають різні прізвища, можуть присвоїти дитині подвійне прізвище, утворене шляхом з’єднання їхніх прізвищ. СПІР між батьками щодо прізвища дитини може вирішуватися ОРГАНОМ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ або СУДОМ (стаття 145 Сімейного кодексу України).

ІМ’Я ДИТИНИ визначається ЗА ЗГОДОЮ батьків. Ім’я дитини, народженої жінкою, яка НЕ ПЕРЕБУВАЄ у шлюбі, у разі відсутності добровільного визнання батьківства ВИЗНАЧАЄТЬСЯ матір’ю дитини. Дитині може бути дано не більше двох імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько. СПІР між батьками щодо імені дитини може вирішуватися ОРГАНОМ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ або СУДОМ (стаття 146 Сімейного кодексу України).

ПО БАТЬКОВІ ДИТИНИ визначається ЗА ІМЕНЕМ батька. По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, ВИЗНАЧАЄТЬСЯ за іменем особи, яку мати дитини НАЗВАЛА ЇЇ БАТЬКОМ (стаття 147 Сімейного кодексу України).

ЗМІНА ПРІЗВИЩА, ІМЕНІ ТА ПО БАТЬКОВІ ДИТИНИ:

У разі ЗМІНИ ПРІЗВИЩА обома батьками ЗМІНЮЄТЬСЯ ПРІЗВИЩЕ дитини, ЯКА НЕ ДОСЯГЛА СЕМИ РОКІВ. У разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, ЯКА ДОСЯГЛА СЕМИ РОКІВ, змінюється ЗА ЇЇ ЗГОДОЮ. У разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини може бути змінене ЗА ЗГОДОЮ ОБОХ БАТЬКІВ та ЗА ЗГОДОЮ ДИТИНИ, яка досягла СЕМИ років.

ЗА ЗАЯВОЮ БАТЬКІВ або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, дитині, ЯКА НЕ ДОСЯГЛА 14 РОКІВ та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, МОЖЕ БУТИ ЗМІНЕНО прізвище на прізвище другого з батьків.

У РАЗІ ЗАПЕРЕЧЕННЯ одним із батьків щодо зміни прізвища дитини СПІР між ними щодо такої зміни може вирішуватися ОРГАНОМ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ або СУДОМ. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини (стаття 148 Сімейного кодексу України).

Дитина, ЯКА ДОСЯГЛА 16 РОКІВ, має право НА ВЛАСНИЙ РОЗСУД змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові. Дитина, ЯКА ДОСЯГЛА 14 РОКІВ, має право змінити своє по батькові ЗА ЗГОДОЮ БАТЬКІВ.

У разі якщо над дитиною, яка досягла 14 РОКІВ, встановлено піклування, зміна прізвища та (або) власного імені, та (або) по батькові такої дитини здійснюється ЗА ЗГОДОЮ ПІКЛУВАЛЬНИКА.

Дитина, ЯКА ДОСЯГДА 14 РОКІВ, має право ЗМІНИТИ своє по батькові ЗА ЗГОДОЮ одного з батьків, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини або якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження, або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.

У РАЗІ ЗАПЕРЕЧЕННЯ одного з батьків щодо зміни по батькові дитини спір щодо такої зміни може вирішуватися ОРГАНОМ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ або СУДОМ. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов’язків стосовно дитини та інші обставини, що засвідчують відповідність зміни по батькові інтересам дитини (стаття 149 Сімейного кодексу України).

ВИРІШЕННЯ СПОРУ МІЖ БАТЬКАМИ:

За заявою одного із батьків дитини СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ з метою вивчення ситуації та підготовки ВИСНОВКУ щодо визначення або зміни прізвища, імені та по батькові дитини ПРОВОДИТЬ БЕСІДУ з матір'ю, батьком та дитиною, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може висловити свою думку та ВИНОСИТЬ дане питання на розгляд КОМІСІЇ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПРАВ ДИТИНИ.

ОСОБИ, ЯКІ ЗАПРОШУЮТЬСЯ НА ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ: батьки дитини та дитина, якщо вона досягла віку та рівня розвитку, що може висловити свою думку.

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ:

ПРОБЛЕМНИМ МОМЕНТОМ при вирішенні даного спору є можливість заслуховувати дитину (якщо вона може висловити свою думку) без присутності батьків. Комісії ДОЦІЛЬНО ВИСЛУХАТИ незалежну думку дитини. Секретарю Комісії рекомендується отримати ЗГОДУ (бажано письмову) батьків залишити дитину наодинці з Комісією для заслуховування її думки.

Слід мати на увазі, що з питань зміни прізвища ДУМКА ДИТИНИ є вирішальною. При ВІДСУТНОСТІ на це ЗГОДИ дитини БАТЬКИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА змінити її прізвище, оскільки у іншому випадку буде порушено право дитини на її індивідуальність. Тільки СУДУ надано право постановити рішення всупереч думці дитини, і тільки у тому разі, якщо цього вимагають інтереси дитини (частина 3 статті 171 Сімейного кодексу України).

ФІНАЛЬНИЙ ДОКУМЕНТ: оформляється ПРОТОКОЛ, витяг з якого використовується службою у справах дітей для надання висновку до органу опіки та піклування, підготовки на його основі проекту рішення голови органу опіки та піклування або проекту висновку органу опіки та піклування до суду.

РІШЕННЯ органу опіки та піклування про розв'язання спору між батьками щодо визначення або зміни імені, прізвища, по батькові дитини ПРИЙМАЄТЬСЯ виконавчим органом міської, сільської, селищної ради територіальної громади з урахуванням ВИСНОВКУ служби у справах дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь