A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

15 листопада 2020 року введено в дію Закон України від 21.07.2020 року №819-ІХ "Про сільськогосподарську кооперацію"

Дата: 23.03.2021 10:12
Кількість переглядів: 1725

Фото без опису

Доводимо до відома, що 15 листопада 2020 року введено в дію Закон України від 21.07.2020 року №819-ІХ "Про сільськогосподарську кооперацію". Новою редакцією закону врегульовано ключові питання створення та діяльності сільськогосподарських кооперативів.

Законом передбачається відмовитись від поділу сільськогосподарських кооперативів за типами на виробничі та обслуговуючі, перейшовши до єдиної організаційно-правової ферми - сільськогосподарський кооператив. Члени (засновники)сільськогосподарського кооперативу можуть самостійно обирати рід діяльності (виробничий, переробний, заготівельно-збутовий, постачальницький, сервісний, багатофункціональний), вид діяльності (виробництво с/г продукції, переробка, заготівля, закупівля, зберігання, збут, продаж, постачання засобів виробництваі матеріально-технічних ресурсів тощо).

Крім того, законом передбачено створення сільськогосподарського кооперативу, який здійснюватиме свою діяльність без мети одержання прибутку, або сільськогосподарського кооперативу, який здійснюватиме свою діяльність з метою одержання прибутку.

Сільськогосподарський кооператив, який здійснює свою діяльність без мети одержання прибутку, є неприбутковою організацією у разі, якщо його діяльність відповідає сукупності таких ознак: кооператив не здійснює виробництва сільськогосподарської продукції і надає послуги тільки своїм членам; кооператив не набуває право власності на сільськогосподарську продукцію, що вироблена, виловлена або зібрана (заготовлена) його. членами - виробниками сільськогосподарської продукції (власниками сільськогосподарської продукції, яка заготовлюється, переробляється, постачається, збувається (продається) таким кооперативом,є його члени).

Сільськогосподарський кооператив, який здійснює свою діяльність з метою одержання прибутку, може надавати послуги, здійснювати операції, зокрема, закупівлю с/г продукції, постачання засобів виробництваі матеріально-технічних ресурсів, з особами,які не є членами або асоційованими членамис/т кооперативу, за умови, що сумарна вартість таких послуг та операцій не перевищує 20 відсотків виручки кооперативузарік.

Відповідно до нової редакції Закону "Про сільськогосподарську кооперацію" переєстрацію вже існуючих сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та сільськогосподарських виробничих кооперативів у сільськогосподарські кооперативи необхідно здійснити протягом трьох років від дня набрання чинності даним законом.

Постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2021 року М2175 "Про затвердження модельних статутів сільськогосподарського кооперативу" затверджено модельні статути для сільськогосподарського кооперативу, щодіє з метою отримання прибутку, та сільськогосподарського кооперативу, що діє без мети отримання прибутку.

Постанова КМУ від 3 березня 2021 р. № 175 "Про затвердження модельних статутів сільськогосподарського кооперативу"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь