A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Що таке патронатні сім’ї і навіщо це потрібно?

Дата: 31.12.2020 16:06
Кількість переглядів: 416

Фото без опису

Патронат над дитиною – це досить нова для України форма сімейного виховання, альтернативна до закладів інтернатного типу, яка має стати ідеальною альтернативою притулкам, реабілітаційним центрам і перебуванню здорових дітей у лікарні. Вона створена для того, щоб забезпечити тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини на період подолання нею або  її батьками чи опікунами складних життєвих обставин. 
Що ж таке патронатна сім’я?
Патронатна сім’я – це не благодійна місія, а цілком професійна справа, важлива і непроста робота, якій навчають і за яку платять. Тих, хто піклується про дитину, називають не татом і мамою, а патронатними вихователями. Це спеціаліст, який разом з іншим дорослим членом сім’ї (зазвичай – чоловік із дружиною або дружина із чоловіком, або ж повнолітня донька чи син, які проживають разом з патронатним вихователем) пройшов навчання за спеціальною програмою, що включає психологічну, первинну медичну та іншу підготовку.
Догляд і виховання дітей, влаштованих у сім’ю, та їхню реабілітацію патронатні вихователі здійснюють на договірній основі і отримують за це зарплату. Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць(зараз – близько 11 тисяч гривень).
У разі коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина та одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків. При цьому патронат стає їхньою основною професією – працювати на іншій роботі вони уже не можуть.
Соціальна допомога використовується патронатним вихователем у повному обсязі для забезпечення повноцінного харчування, виховання, навчання та розвитку дитини відповідно до її потреб.
Також патронатні вихователі отримують соціальну допомогу на влаштовану дитину. Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць. 
Соціальна допомога та грошове забезпечення виплачуються через банківську установу або державне підприємство поштового зв’язку за місцем проживання патронатного вихователя.
За рахунок коштів державного бюджету здійснюються видатки на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя.
Патронатними вихователями можуть стати громадяни України, мають досвід виховання дитини/ дітей і відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні. На час патронату вони активно співпрацюють із представниками служби у справах дітей та фахівцями із соціальної роботи, а часто – і з біологічними батьками чи опікунами дитини, які зацікавлені у тому, щоб подолати складні життєві обставини і повернути дітей у сім’ю.
Патронат, як про професія хоч і відповідальна, але водночас достойно оплачувана і справді благородна.
Яких дітей влаштовують під патронат?
Найперше варто знати: діти, яких влаштовують у патронатну сім’ю, найчастіше не є сиротами, а їхні батьки – не позбавлені батьківських прав. Просто буває так, що сім’ї потрібен час, щоб вийти зі складної ситуації і стабілізувати життя, й дитині цей період краще перебути в сім’ї патронатного вихователя у комфортних умовах. Або ж органу опіки потрібен час, аби визначити, куди влаштувати дитину, провести необхідні юридичні процедури.
В одну патронатну сім’ю не можуть помістити одночасно дітей з різних сімей. Але водночас, коли є випадок вилучення кількох неповнолітніх з однієї родини, то братиків-сестричок не розлучають, влаштовують під патронат одного вихователя.
Патронат – це тимчасово
Відповідно до Постанови КМУ від 16.03.2017 року №148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною», перебування дитини у патронатній сім’ї обмежене по часу це до трьох місяців, в окремих випадках – максимум до шести. Ці рамки визначені з врахуванням психологічних особливостей розвитку дитини, юридичних процедур. Передбачається, що за цей час будуть проведені юридичні формальності і для дитини знайдуть опікунів, прийомну родину чи усиновлювачів. Або ж сім’я у якої вилучено дитину, за час перебування дитини/дітей у сім’ї патронатного вихователя зможе подолати складні сімейні обставини і дитину буде повернуто до них.
Запрошуємо до співпраці усі небайдужі родини, які мають позитивний досвід виховання дітей та готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки.
Отож, якщо Ви виявили бажання стати патронатним вихователем, про більш детальну інформацію щодо патронатної сім’ї Ви зможете дізнатися, звернувшись до працівників СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ МАЛОЛЮБАШАНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ, ЗА АДРЕСОЮ: С. МАЩА, ВУЛ. ЦЕНТРАЛЬНА, 61, ТЕЛ. 5-11-46

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь