A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Рівненщина: Власне «Велике будівництво» у Малолюбашанській ОТГ

Дата: 06.09.2020 15:45
Кількість переглядів: 569

Розмова про нагальне з головою Малалюбашанської ОТГ Віктором Талащуком.

На карантин усіх без розбору

З кабінету голови Малолюбашанської ОТГ Віктора Талащука вийшло кілька жінок, які все ще продовжували обговорювати карантинну тему. Віктор Флорович пояснив:

– Це представники громади принесли мені лист до вищих посадовців держави, під яким зібрали кілька сотень підписів мешканців з одинадцяти сіл нашої ОТГ. Хочуть його якомога швидше оприлюднити. У листі – претензії мешканців до Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка, на їх думку, несправедливо занесла скопом наші села разом з Костопільським районом до «червоної» зони поширення коронавірусу.

– Тим часом не враховано той факт, що наша ОТГ вже самостійна одиниця, яку ніщо не пов’язує з районом. Скажімо, у нас свій відділ освіти і нам вирішувати, пускати дітей до школи чи ні. А нас несправедливо занесли до «червоної» зони. Адже з 11 сіл ОТГ лише у двох є інфіковані: у селі Лісопіль – 8 людей та один у Новому Берестовці. Очевидно, що підстав відносити нас до «червоної» зони не було. Відтак зараз, користуючись нагодою, звертаюсь через вашу газету до високопосадовців. Адже їх формальне рішення впливає на долю дітей – вони не пішли у школу,дитячі садочки, отримали психологічну травму, оскільки потребують живого спілкування зі своїми ровесниками. Та й обмеження, встановлені для «червоної» зони,загалом негативно позначаються на життєдіяльності громади, – аргументує голова Малолюбашанської ОТГ Віктор Талащук.

Боляче вдарив по економіці

Звичайно, карантин боляче вдарив по економіці. Віктор Талащук розповів, що підприємства, розташовані на території ОТГ, поступово відновлюють роботу. Але не всі. Відновлено лише на 85 відсотків. Ще не вийшли на кількість працівників, яка була на них до карантину. Тому нове віднесення до «червоної» зони теж не сприяє поліпшенню економічної ситуації.

До речі, багато молоді і людей середнього віку, коли запровадили карантинні обмеження, виїхали на заробітки за кордон.

Попри це, завдання з наповнення місцевого бюджету Малолюбашанська ОТГ виконує і навіть перевиконує, хоча й це коштує великих зусиль.

– Станом на 1 вересня наша ОТГ має 26 мільйонів гривень власних доходів, – каже голова Малолюбашанської ОТГ Віктор Талащук. – Відтак можемо реалізовувати наші плани щодо благоустрою та створення комфортних умов проживання для мешканців наших сіл. А плани у нас амбітні. Через 3-4 тижні починаємо будівництво спортзалу в Малолюбашанській гімназії, бо в селі нема жодного спортзалу. У Борщівці, Лісополі, Мирному, Мащі хочемо побудувати футбольні міні-поля із штучним покриттям, вартість кожного з яких 1,5 мільйона гривень. Маємо наміри наступного року встановити у кожному селі тренажерні майданчики ( орієнтовна вартість одного 150 тисяч гривень). А для цього потрібні кошти, тому ми й наполегливо працюємо над наповненням місцевого бюджету.

Не сиділи без діла

– Карантин ми використали для поліпшення матеріальної бази комунальних закладів, установ, – розповідає Віктор Талащук. – Фактично ми за власні кошти провели «Велике будівництво».

Керівник громади перераховує зроблене. Провели капітальні ремонти та реконструкцію клубів у Малій Любаші, Данчимості, Новому Берестовці, на що на кожен витратили по 1,5 мільйона гривень. Завершили реконструкцію Берестовецького дитсадка, який не працював 28 років. Зараз проводимо тендерні процедури для закупівлі обладнання для нього. Замінили на енергоефективні сто вікон у Мирненському ліцеї, на що пішло 1 мільйон 350 тисяч гривень власних коштів. В 1 мільйон 450 тисяч гривень обійшовся ремонт покрівлі у Мащанському ліцеї. На ремонт будинку культури у селі Мирне виділили 200 тисяч гривень. Зробили поточні ремонти бібліотек у селах Борщівка та Лісопіль.

За період карантину зробили поточний ремонт 20 комунальних вулиць і провулків у всіх одинадцяти селах ОТГ, а також капітальний ремонт ( поклали асфальтобетон) вулиці Покровської у селі Мала Любаша, що обійшлося у 3,5 мільйона гривень.

– У нас після капітального ремонту спортивного клубу «Олімпієць» у селі Мирне одна з найкращих баз в області для тренувань з греко-римської боротьби, – каже Віктор Талащук, який пишається тим, що вихованці клубу уже привозять нагороди з різних змагань.

Придбали на умовах співфінансування ( з місцевого і державного бюджетів) четвертий автобус для Мащанського ліцею, яким довозять дітей із п’яти сіл на навчання до опорного закладу. Віктор Талащук розповів, що у січні 2018 року, щойно утворилась ОТГ, у ліцеї був лише один автобус, і той несправний.

Звичайно, перелік зробленого у Малолюбашанській ОТГ можна було б продовжувати. Але головне те,що мешканці ОТГ бачать і позитивно сприймаються ці зміни.

Але голова Малолюбанської ОТГ Віктор Талащук, користуючись нагодою, хоче через «Голос України» донести до парламентарів таке прохання:

– Величезна проблема з постійним проведенням непотрібних тендерів на суми, трохи вищі 50 тисяч гривень. На такі тендери не хочуть заявлятися підприємці, деякі тендери «Спрощені закупівлі» проводяться по 4-5 разів, розтягуються на 3-4 місяці. Прохання і пропозиція: для таких громад повернути планку закупівель на попередній рівень – хоча б до 200 тисяч гривень.

Довідка:

Територія Малолюбашанської ОТГ займає 1/3 території Костопільського району Рівненщини. Її площа 42,5 тисячі гектарів, населення 6,8 тисячі чоловік. До складу Малолюбашанської ОТГ входить 11 сіл: Мала Любаша , Борщівка, Мирне, Данчиміст,Тихе, Моквин, Лісопіль, Маща,Новий Берестовець, Кам’яна Гора,Глажева.

Голова Малалюбашанської ОТГ Віктор Талащук має досвід роботи в органах місцевого самоврядування, працює у них з 2002 року : був депутатом Костопільської міської ради, дві каденції головою Костопільської районної ради, а з 2017 року успішно очолює Малолюбашанську ОТГ.

Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

На знімку: голова Малолюбашанської ОТГ Віктор ТАЛАЩУК.

Фото надане автором.

За матеріалами газети ВРУ "Голос України"

 http://www.golos.com.ua/news/121485


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь