A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Перерахунок працюючим пенсіонерам

Дата: 13.04.2020 12:10
Кількість переглядів: 565

Уже три роки поспіль органами Пенсійного фонду з 1 квітня без додаткового звернення особи проводиться перерахунок пенсії тим особам, які на перше березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на проведення перерахунку на найбільш вигідних умовах.

Право на такий перерахунок пенсії мають застраховані особи, які після призначення пенсії продовжували працювати, та набули не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціальногов страхування із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Можливі варіанти перерахунку:

- з додаванням страхового стажу та з урахуванням заробітку, з якого попередньо призначено (перераховано) пенсію;

- з додаванням страхового стажу та заробітку із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час попереднього перерахунку пенсії.

Загалом з 01.04.2020 автоматизованим способом проведено перерахунок пенсій понад 25,1 тис. працюючих пенсіонерів. Середній розмір підвищення після такого перерахунку склав 127,4 гривень.

 

Перерахунок пенсій особам, яким виповнилося 80 і більше років

З 1 квітня 2020 року пенсіонерам, яким виповнилося 80 і більше років, розмір пенсії яких (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством) не досягає розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2019 рік (9205,19 грн.) встановлюється щомісячна компенсаційна виплата в розмірі до 500 гривень.

Тобто, розмір пенсії разом з компенсаційною виплатою та надбавками, підвищеннями, зокрема пенсією за особливі заслуги перед Україною за результатами перерахунку не повинен перевищувати 9205,19 грн.

Приклад: жінка 04.02.1928 р.н., має страховий стаж 40 років 5 місяців 10 днів; розмір пенсії до перерахунку - 2839,24 грн., після перерахунку - 3339,54 грн.(2839,24 грн. + 500,00 грн.).

У разі коли після встановлення щомісячної компенсаційної виплати (500,00 грн.) розмір пенсійної виплати з урахуванням зазначеної виплати, надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), у пенсіонерів, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі- Закон) з урахуванням страхового стажу, передбаченого абзацом другим пункту 41 розділу ХV “Прикінцеві положення” Закону, не досягає 2600 гривень, таким особам надається доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Доплата до розміру пенсії 2600 грн. встановлюється особам:

- які досягли 80 років і більше;

- які отримують пенсію відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” незалежно від виду пенсії;

- які мають страховий стаж: чоловіки — 25 років, жінки — 20 років;

- у яких в результаті встановлення компенсаційної виплати 500 грн. розмір пенсії, без урахування пенсії за особливі заслуги перед Україною, не досягає 2600 грн.

Приклад: чоловік 05.11.1926 р.н., має страховий стаж 31 рік 1 місяць 3 дні; розмір пенсії до перерахунку - 1957,22 грн., після перерахунку — 2600,00 грн. (1957,22 грн. + 500,00 грн. + 142,78 грн).

Загалом в області проведено автоматизований перерахунок пенсій понад 32,9 тис. пенсіонерам, які досягли віку 80 років і більше. Середній розмір підвищення склав 552,09 гривень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь