A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малолюбашанська сільська рада
Рівненська область Рівненський район

Індексація аліментів як законний спосіб збільшення розміру аліментів на утримання дитини

Дата: 14.03.2023 11:37
Кількість переглядів: 153

Зміст:

Кожен з батьків зобов'язаний матеріально забезпечувати свою дитину на належному рівні. З того з батьків, хто ухиляється від своїх обов'язків, судом стягується грошова сума (аліменти) для дитини в примусовому порядку.

Аліменти, їхній розмір не нижче прожиткового мінімуму, порядок нарахування і стягнення, а також індексація аліментів регулюються Конституцією України, Сімейним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України, Законом України «Про виконавче провадження», Законом України «Про індексацію грошових доходів населення», Постановою КМУ «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів громадян».

Користуйтеся консультацією: Як стягнути аліменти з безробітного?

Аліменти та їхні види.

Аліментами називаються грошові кошти на матеріальне забезпечення дитини, які присуджуються рішенням суду на користь того з батьків, хто проживає зі спільною дитиною і підлягають виплаті в обов'язковому порядку.

Залежно від способу нарахування аліменти бувають двох видів:

  • у частці від доходу матері або батька, з розрахунку 1/4 частки від доходу на одну дитину, 1/3 - на двох дітей, 1/2 - на трьох і більше, але не більше десяти прожиткових мінімумів на кожну дитину відповідного віку;
  • грошової сумою у твердій формі, але не нижче мінімального розміру, встановленого законом (кожній дитині відповідного віку не менше 50% від прожиткового мінімуму).

Згідно з ч.2 статті 184 Сімейного кодексу України аліменти, що підлягають стягненню у твердій сумі на підставі рішення суду або за згодою батьків, відповідно до закону потрібно індексувати.

Користуйтеся консультацієюЧи можливо стягнути аліменти з біологічного батька дитини, який не вписаний у свідоцтві про народження дитини як її батько?

Що таке індексація аліментів

Індексація аліментів - це механізм, передбачений державою, для підвищення аліментів, які стягуються судом у фіксованій грошовій сумі, з поправкою на поріг інфляції. Індексація сприяє компенсації витрат (частково або в повному обсязі) у результаті здорожчання цін на послуги і товари споживання. Свого роду перегляд аліментів у твердій грошовій сумі з поправкою на інфляцію.

Індексація аліментів у твердій грошовій сумі дає змогу підтримувати купівельну спроможність того з батьків, хто спільно проживає з дитиною, для забезпечення її гармонійного і належного розвитку.

Індексація встановлена ​​на законодавчому рівні і підлягає нарахуванню з 2016 року.

Дізнатися більш детальну інформацію можна на сайті офіційного реєстратора індексу інфляції за посиланням https://index.minfin.com.ua/economy/index/inflation/.

Користуйтесь консультацією: Утримання і аліменти на колишнього із подружжя

Законні вимоги для проведення індексації аліментів

Згідно з Постановою КМУ «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення» аліменти індексуються, якщо вони визначені в твердій грошовій сумі. Необхідні умови для проведення такої індексації:

  • наявність рішення суду (яке вступило в законну силу) про виплату аліментів або договору батьків про сплату аліментів на дитину. При цьому розмір виплат є фіксованим;
  • заява про індексацію аліментів, спрямована агенту стягнення одержувачем;
  • розмір індексу споживчих цін перевищив поріг інфляції в 103%;
  • минув рік з моменту встановлення твердої грошової суми за аліментами рішенням суду, яке знаходиться у відкритому виконавчому провадженні.

Користуйтеся консультацією: Як збільшити розмір аліментів і отримати інші виплати на дітей

Калькулятор індексації аліментів

Згідно зі статтею 3 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» індекс споживчих цін обчислюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики і не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним, публікується в офіційних періодичних виданнях.

Індексація аліментів проводиться у разі зростання споживчих цін. Величина індексу зростання цін повинна бути вище порога індексації. Законодавчо поріг індексації встановлений в розмірі 103 відсотків.

Індекс споживчих цін обчислюється наростаючим підсумком. Для проведення подальшої індексації аліментів обчислення індексу споживчих цін починається за місяцем, в якому індекс споживчих цін перевищив поріг індексації.

Індексація розміру аліментів у твердій грошовій сумі проводиться в установленому Кабінетом Міністрів України порядку. Індексація розміру аліментів здійснюється виконавцем щорічно, починаючи з другого року, коли судом було встановлено фіксований розмір аліментів.

Формула розрахунку індексації:

Інфляційні нарахування] = [Сума боргу] × [Сукупний індекс інфляції] / 100% - [Сума боргу]

де:

[Сума боргу] - сума протермінованого боргу.

[Сукупний індекс інфляції] - здійснення щомісячних індексів за відповідний період.

Сукупний індекс інфляції розраховується шляхом множення щомісячних індексів за період існування боргу.

Наприклад, як буде виглядати розрахунок індексації аліментів на одну дитину, встановлених у твердій грошовій сумі в розмірі 2000,00 гривень за 2020 рік. Водночас слід зауважити, що при наявності декількох дітей, щодо яких встановлено тверда сума аліментів, індексації підлягають аліменти щодо кожної дитини окремо.

Сума збитків від інфляції: 99,85 грн.

Користуйтесь консультацією: Чи можливо і як стягуються аліменти на дитину, якщо батьки не перебувають у шлюбі

Порядок індексації аліментів

Обов'язок переглядати аліменти у твердій сумі на предмет їх індексації лягає на агента стягнення таких платежів. Такими агентами можуть виступати:

  • платник аліментів особисто при добровільному виконанні рішення суду. Здійснює індексацію аліментів за угодою помісячно, якщо має місце перевищення порогу інфляції на 103%;
  • підприємства, установи, організації, фізичні особи - підприємці, у яких працює платник аліментів, з його доходу і за його рахунок. Калькуляція індексу інфляції для індексації аліментів проводитися з місяця, в якому були встановлені аліменти судом;
  • виконавцем у відкритому виконавчому провадженні. Здійснює щорічний перерахунок аліментів у твердій грошовій сумі щодо індексації, починаючи з другого року терміну, коли суд призначив аліменти у твердій грошовій сумі.

Стягнені аліментні суми, з урахуванням індексу інфляції перераховуються на зазначений стягувачем в письмовій заяві рахунок в банку або іншій фінансовій установі або відправляються на адресу стягувача поштовим переказом. Закон обмежує верхню межу розміру аліментів разом з індексацією. Він не повинен перевищувати 50% заробітку (доходу) платника, після утримання всіх податків.

На підставі вищевикладеного можна зробити висновок, що індексація аліментів, встановлених у твердій сумі, сприяє коригуванню витрат на забезпечення належного рівня життя дитини у зв'язку з інфляційним подорожчанням споживчих товарів і послуг.

Користуйтеся консультацією: ЗРАЗОК ЗАЯВИ ПРО ВИДАЧУ СУДОВОГО НАКАЗУ ПРО СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ НА УТРИМАННЯ ДІТЕЙ

Якщо ж боржник сплачував лише встановлені судом аліменти у фіксованій сумі і не проводив індексацію, рекомендую подавати заяву про проведення індексації аліментів за минулий період, в якому вона повинна була бути здійснена.

У разі незгоди з діями виконавця по проведенню індексації або її неправильному нарахуванні ви можете оскаржити його дії в суді. У судовому порядку також можна вимагати змінити в бік збільшення розмір аліментів, встановлених у твердій сумі, а також провести їхні індексації. Прикладом такої судової практики може послужити Постанова ВС України № 6-113цс13 від 06.11.2013 року (https://oda.court.gov.ua/sud1590/pravovipoziciivsu/6-113cs13).

Якщо Вам потрібна послуга професіонала, скористайтесь сервісом "Тендер на юридичну послугу" від юридичної ресурсу Протокол.

Автор консультації: Адвокат РОМАН КРАВЧУК

Джерело: юридичний ресурс Протокол


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь